Partajul succesoral sau iesirea din indiviziune
Decesul unei persoane antreneaza transmiterea tuturor bunurilor sale catre unul sau mai multi moştenitori. Daca defunctul a lasat mai multi succesori/mostenitori, fiecare dintre ei are dreptul la o fractiune/cota parte din moştenire. Coexistenta drepturilor mostenitorilor reprezinta situatia juridica cunoscuta sub denumirea de indiviziune.
Legea noastra dispune ca nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune iar moştenitorul poate cere oricand ieşirea din indiviziune, chiar şi atunci cand exista conventii sau clauze testamentare care prevad altfel.
Partajul succesoral se realizeaza amiabil in cadrul procedurii notariale sau judiciar in fata instantei de judecata atunci cand exista neintelegeri intre mostenitori privind bunurile succesorale.
Partajul amiabil presupune o deplina intelegere intre mostenitori cu privire la bunuri, cote, valoare, mod de partajare, sulta. Aceasta intelegere poate fi negociata in cadrul unei medieri in care mostenitorii, analizeaza toate aspectele privind stabilirea bunului ori bunurilor succesorale, stabilirea mostenitorilor, stabilirea cotelor, stabilirea valorii bunului/bunurilor si stabilirea modului de partajare propriu-zisa. In cursul negocierilor mostenitorii pot face orice fel de propuneri si concesii si prezinta avantajul rezolvarii mai rapide a dezbaterii succesiunii la costuri mai reduse.
Partajul judiciar presupune interventia instantei de judecata in impartirea pe care mostenitorii refuza sa o realizeze amiabil. Etapele judiciare ale partajului succesoral se ralizeaza in urmatoarea forma: partajarea fizica sau in natura, atunci cand este posibila, partajarea prin atribuire, partajarea prin vanzare in primul rand amiabila iar daca nu este posibil prin vanzare silita.
Mostenitorii ar trebui sa incerce partajul de comun acord la notar, si abia ulterior, daca solutiile amiabile propuse si analizate in negociere/mediere nu convin tuturor mostenitorilor, acestia se vor adresa instantei de judecata. Partajul amiabil ar trebui sa fie o etapa prealabila procesului de partaj judiciar, impartirea prin buna invoaiala fiind cea mai buna solutie in aceste situatii.
Etichete: avocat partaj, iesire din indiviziune, partaj, partaj amiabil, partaj judiciar, partaj la avocat.